+34 633 750 471 jussi@jussimegens.nl

Een nieuwe rubriek op mijn blog. En wel.. food! Want degene die mij/ons goed kennen, weten hoezeer wij van lekker eten houden! En ook van het delen ervan; ik maak altijd eerst een foto voordat ik aanval 🙂 In deze categorie zal ik voornamelijk recepten delen, gemaakt door mij, of mijn man Jurgen. Die heel erg van lekker koken houdt. Niet heel ingewikkeld, maar jummy food. En wat is nou leuker dan deze categorie te openen met een ‘kijkje in de keuken’. Oftewel de food tag! Benieuwd naar mijn food favorieten? Oké, here we go! 

Wat is je favoriete ontbijt?
Ik heb lange tijd het ontbijt overgeslagen. Ik ben niet echt een brood eter en heb in de ochtend vaak nog geen honger. Todat ik wat ouder werd, de pontjes eraan kwamen en ik erachter kwam dat ontbijten gezond is. Dus.. sindsdien ontbijt ik elke ochtend en probeer ik dat zo gezond mogelijk te doen. Havermout met noten en rozijn met yoghurt en fruit, overnight oats (havermout geweekt in melk uit de koelkast), crackers met avocado en soms een (groene)ontbijt smoothie. In het weekend verwen ik mezelf vaak (of nou ja, dat doet Jurgen) met verse croissants, een eitje en verse jus.

Mijn favoriete smoothie met rode biet, appel en gember

Hoe drink je je koffie?
Het liefst met heel veel melk! En een piepklein beetje suiker. Hier op Ibiza zijn deze enorme Latte Machiatto’s moeilijk te vinden, dus wie geeft me de gouden tip voor een goede bak koffie?

Wat zit er op je lievelingsbroodje? 
Zoals ik al zei houdt ik niet zo van boterhammen. Dik belegde broodjes of dikke plakken boterhammen rijkelijk belegd vind ik dan wel weer lekker. Ik ga standaard op zoek naar de avocado op de menukaart, my alltime favorite en houdt er van kip.

Soep of salade?
Salade! Ik wordt ook wel het slamonster genoemd. Van huis uit heb ik meegekregen veel sla te eten en ik ben er dan ook verzot op. Elke middag maak ik een grote salade als lunch. Met net wat er in huis is. Avocado, kip, courgette, mais, bonen, linzen, rode kool.. echt alles kan in een salade. Ideaal. Oh en ik houd ook heus van soep hoor. Erwtensoep, courgettesoep, komkommersoep, linzensoep… Heerlijk in de winter om bij op te warmen.

Een grote salade, natuurlijk met avocado, bij Sla in Amsterdam

Nooit meer zoet of nooit meer hartig?
Hier hoef ik niet lang over na te denken. Nooit meer zoet. Easy… denk ik. Al hou ik heel erg van een taartje of cakeje op z’n tijd. Maar ik ben niet echt een snoepkont. Ik wordt wakker met:’wat eten we vandaag’ en niet met ‘wat snoepen we vandaag’. Nee geef mij maar lunch, avondeten en hartige snacks.

Welke keuken is je favoriet?
Deze vind ik lastig. Want er is niet 1 specifieke keuken waar ik heel erg van hou. De gezonde, homemade en originele keuken, mag dat ook? Die van lekkere salades, hartige combi’s, vers gebakken broden en een kekke manier van presenteren. Ik ben een sucker voor de ‘verpakking’ Koffie uit een weckpotjes staat honderd keer leuker en is wat mij betreft bij voorbaat lekkerder dan uit een simpele mok…En eigenlijk vind ik dat elke keuken op die manier wel wat heeft. Een goede zelfgemaakte pasta of pizza, ja jam. Maar ook de Franse gerechten kunnen me bekoren, ik hou van Indonesisch, maar niet zo van Thais en ook Japans (sushi) vind ik erg lekker. Tja.. genoeg keus dus.

Wat is je favo foodfilm?
Uh… oke confession. Ik ben niet echt een filmgek. Dit is voor veel mensen onvoorstelbaar maar ik hou niet zo heel erg van films. Wel houd ik er van kookprogramma’s. 24kitchen stond in Nederland vaak aan, en ook Australia’s Masterchef keek ik trouw elke dag. En ook alle programma’s van Jamie Olivier vind ik heerlijk om naar te kijken.

Wat is je meest ultieme guilty pleasure?
Ordinair! Een frikadel speciaal dan toch. Ik weet het, heel erg. Maar daar kan ik dus af en toe zo naar verlangen…

Thuis koken of uiteten gaan?
Uit eten, zeker weten. Ik hou niet van rommel in de keuken en heb er een handje van me er mee te bemoeien als je Jurgen in de keuken staat. Al doen we het genoeg hoor en ook voor vrienden koken enzo, daar genieten we enorm van. Maar hee, ik moet kiezen toch? We kunnen het vaak niet laten en gaan meer dan goed voor ons is buiten de deur eten. Van ontbijt tot lunch, snack, diner of tostada in de ochtend. Geen restaurant is veilig voor ons.

Coquilles bij Haarlem Culinair

Wat is je lievelings restaurant?
Hmmm… moeilijk. In de korte tijd dat we op Ibiza wonen zijn we al een aantal keer bij La Paloma en Clandestino geweest. De eerste gerund door een van origine Italiaanse familie. Ze serveren er heerlijke foccacia’s, salades en van die dikke frieten to die for. En die laatste is Frans georiënteerd met echte klasse producten en gerechten als risotto, moes van blablabla en schuim op een bedje van.. Je begrijpt het. En in Nederland gingen we als gezin vaak eten bij restaurant Grut in Nijmegen, je kunt er niet reserveren en het is er altijd druk. Hier krijg je echt de gekste groenten en meest bijzondere gerechten voorgeschoteld en dat in eet cafe stijl. Echt een aanrader. Ook werd ik onlangs enorm verrast door Voorproefje. Met lokale producten en een te gekke manier van presenteren is dit echt een restaurant waar je geweest moet zijn. Hier wordt ik nou blij van. Een zelfde principe vind je ook bij Buitenplaats Plantage in Vogelenzang. Waar ze gerechten serveren met producten uit eigen kas. Leuk detail; het restaurant is ook in een kas. Verder kwamen we in Haarlem en omgeving kwamen we graag bij Nobel, El Pincho, Woodstone en de Jopenkerk en we gingen graag eten aan zee. Fleurie in Bloemendaal is een aanrader en ook Tijn Akersloot en Ubuntu in Zandvoort zijn fijn. En nou vergeet ik bijna de fijnste van allemaal; Villa Augustus in Dordrecht. OMG, wat is dit een geweldig concept. Met restaurant, hotel, kas, winkel en boordevol inspiratie. I love this place, echt!

Boodschappen doe ik bij…
In Nederland altijd bij Jumbo, want dat was op loopafstand en bij de markt voor groenten en fruit. En hier voornamelijk bij Lidl (de prijzen zijn hier namelijk best hoog) en de Eroski, ik weet het dat klinkt als een sexshop. Maar is in feite de grootste supermarktketen van het eiland en recht tegenover ons huis. Ook doen we graag boodschappen op Mercat Nou (de overdekte markt in Ibiza stad) en bij de fruit/groenten stalletjes langs de weg.

Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is..
Oh jeetje… Weet je ik kan heel erg van lekker eten genieten en vooral de setting en de mensen waarmee je bent, geven de fijne sfeer en ervaring. Zo houd ik heel erg van food festivals als Haarlem Culinair en de Rollende keukens en neem ik graag lekkers mee van de markt. De Turkse winkel is dan favoriet. Lekkere gemarineerde olijven, pittige roomkaas met sweet peppers, hummus en gevulde pepertjes. Allemaal even lekker. En ik kan erg genieten van bbq’en, gourmetten en picknicken. Zie je, het zit hem allemaal in de gezelligheid.

Rollende keukens bij Proefpark in Haarlem

Wat is je favo cocktail?
Het allerliefste drink ik Pina Colada en dan die van Jan Thiel op Curacao… Oh my! Maar om op de pontjes te letten kies ik dan toch voor een Frozen Strawberry Daiquiri. Fris, zoet en koud. Hmmm.

Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?
Knoflook, olijfolie en kruiden! Verse kruiden maken de maaltijd. Een simpele salade wordt hemels met verse koriander en gooi eens munt over de bulgur of couscous en je bent linea recta in Marokko. Ik kan niet koken zonder kruiden. Dat is gewoonweg saai.

Mijn favo snack is…
Mij maak je blij met gesneden groenten met verse hummus. Ja echt! We serveerden dit zelfs op onze bruiloft en de gasten hebben het er nu nog over. Plant mij op de bank met een slechte serie met wortel, komkommer, paprika met dip en ik ben blij. Oh ja.. hetzelfde geldt voor chips met dipsaus. Zo slecht. Maar deze mag eigenlijk ook bij guilty pleasure komen te staan.

Wat zit er op jouw pizza?
Ik hou niet heel erg van pizza’s, tenzij echt vers (liefst met volkoren bodem) en met goed beleg. Dus geen vieze plakkerige salami of ananas uit blik. Nee geef mij maar een pizza met verse groenten. Courgette, aubergine, artisjok, asperges, rucola en verse mozzarella.

Wat lust je echt niet?
Kaas!!!! Rauwe, Hollandse kaas. De structuur doet me gruwelen, de geur kokhalzen en vroeger mocht de kaas niet eens in m’n buurt op tafel komen. Maar ook ik wordt ouder en inmiddels vraag ik zelfs om wat gesmolten kaas in de risotto en kan ik een beetje geraspte kaas op de pasta best waarderen. Zo zie je maar weer..

Mijn favoriete foodblog is…
Ik probeer heel veel foodblogs te volgen maar dat blijk in de praktijk best lastig. Instagram is daar ideaal voor. Blogs die ik regelmatig raadpleeg zijn uitpaulineskeuken.nl, degroenemeisjes.nl, ikbenirisniet.nl (niet alleen maar food) en ik verzamel de lekkerste recepten op Pinterest. Kijk maar eens op mijn Pinterest account.

Een selectie van mijn food boards op Pinterst... Hmmm zoveel inspiratie

Het gekste dat ik ooit gegeten heb is…
Ja, dat was toch wel op reis in Vietnam. Tijdens een toch door de Mekong Delta konden we tijdens een lunch allerlei Vietnamese lekkernijen van de bbq bestellen. We proefden.. hou je vast.. rat, muis, slang, kikker en kippenpootjes (maar dan echt de vingertjes met nageltjes). Vooral de slang vond ik echt niet lekker. Het was meer bot dan vlees.

Wat staat er op je food bucket list?
Een keer heel luxe dineren. Liefst bij een restaurant met een Michelin ster ofzo. En sowieso heel veel restaurants testen hier op Ibiza… Bullit de Peix eten, dat is hét gerecht van Ibiza, een vis stoofpot. Een grote pan paella maken in de tuin en de buurt uitnodigen. Zelf groenten en citroenen uit de tuin conserveren/wecken en grote pizza’s maken in een eigen houtoven. Zelf brood bakken en meer gezonde tussendoortjes (leren) maken. Zo.. dat is me het lijstje wel.

Citroenen uit eigen tuin, om in te maken bijvoorbeeld!

Tot zover deze I love food tag! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Hopelijk heb ik je niet al te hongerig gemaakt. Heb je ook een blog? Neem vooral deze tag over. Laat in de comment je reactie achter!

Liefs uit Ibiza